Je neemt geen foto's.. je maakt ze.

- Ansel Adams

Op mijn vijfde verjaardag (dec '62) kreeg ik een Agfa Clack in mijn handen gedrukt. 'Alsjeblieft jongen, kijk maar eens goed rond' zei mijn vader, om te vervolgen met: 'je kunt 12 keer op het knopje drukken, dan is het rolletje vol' en 'vergeet niet elke keer vooruit te spoelen!..

Daar is het begonnen. Totale fascinatie. Zeker toen ik staand op een krukje in de donkere kamer mocht meekijken hoe elke klik tot leven kwam. Pure magie! En pure chemie, dus nérgens aankomen. De uitgestelde 'beloning' door het handmatig ontwikkelen en afdrukken maakte fotograferen wonderlijk.

Stacks Image 150

'don't shoot what it looks like,
shoot what it feels like'..

- David Alan Harvey -

Een camera is een instrument dat mensen leert kijken zonder camera.

- Dorothea Lange

Eenmaal in de ban van fotografie, ga je de wereld anders zien: foto & grafisch. Je kijkt als door een lens, je 'focused'. Patronen, details, compositie, kleuren, zwart-wit, één groot feest. En elke dag zie je wel íets dat je wilt vastleggen.

Camera-evolutie
In de 70-er en 80-er jaren gingen camera's technisch met sprongen vooruit. Ik ging van de 'primaat'-Lubitel-2 naar de Pentax K1000 (1976), mijn eerste serieuze spiegelreflex. Electronica zat nog in de luiers. Maar een lens kunnen wisselen op je camera, dàt was echt groovy!

Stacks Image 324
Stacks Image 430
Stacks Image 165
Stacks Image 187
look. wait.. point... wait.... SHOOT

'the best thing about a picture is that it never changes, even when the people in it do'..

- Andy Warhol -

'the best thing about a picture is that it never changes,
even when the people in it do'..

- Andy Warhol -

Fotografie lokt je naar buiten, weer of geen weer...

- Joop van Odenhoven -

Niet alles lukt
Je ziet iets en wilt het vastleggen zoàls je het ziet. Eerlijk gezegd lukt dat bijna nooit. De licht / donker situatie is waardeloos of je kunt er niet bij voor het juiste perspectief; het moment is voorbij want je wilde nog snel even instellen; een vrachtwagen parkeert precies in je beeld… geen grap!

Er zijn ontelbare factoren die roet in het eten kunnen gooien. Dat veroorzaakt soms 'haat-liefde' gevoelens met fotografie moet ik toegeven. Met wat oefenen [understatement] kom je een heel eind maar de succesratio zit meestal rond 1 op 20.

Er zijn ontelbare factoren die roet in het eten kunnen gooien. Dat veroorzaakt soms 'haat-liefde' gevoelens met fotografie moet ik toegeven. Met wat oefenen [understatement] kom je een heel eind maar de succesratio zit meestal rond 1 op 20.

Image

- Milton Glaser -

Iedereen fotograaf. En nu?

Een creatieve blik en doortastend enthousiasme. Meer heb je niet nodig. De meeste camera's zijn nu zodanig intelligent dat de techniek je ondersteunt.

'Gewoon goed rondkijken en op de knop drukken, jongen'. En daarmee zijn we weer terug bij een halve eeuw geleden! ;-)

I ❤️ streetphotography
De stedelijke omgeving heeft mijn voorliefde, het is the living lab. Je moet het doen met wat je voor je neus krijgt en schieten in een fractie van een seconde. Het gros van mijn foto's is 'gestuurd' toeval, met een portie geluk.

Stacks Image 480
© 2023 - 1px.nl